2024. szeptember 9., hétfő

Az erényöv nagyon sötét oldala és járványok a középkorban

Már volt szó róla itt a blogon: Oltások előtti idők, középkori életkörülmények. ..., hogy milyenek is voltak az emberiség életében az oltások előtti idők, a középkori életkörülmények, a higiénia (hiánya) és ez hogyan vezetett járványokhoz. Hasonló folyamatokat most is látunk modern háborúknál: Szennyvíz és háború... Most nézzük meg ennek egy egy különleges részletét, a középkori erényövet, hogy ez a, tulajdonképpen női kínzóeszköz hogyan okozhatott immunrendszer gyengülést, higiénia hiányt, ezen keresztül pedig bizony bőségesen járványokat is.
Az információk forrása a Facebook, bejegyzések és hozzászólások.

A középkori erényöv és a higiénia, járványok a középkorban

Erényöv, higiénia hiánya és járványok
a középkorban (kép forrása: Facebook)
A középkorban a hűbérurak, a lovagok gyakran összetűzésbe keveredtek egymással és amikor az ügyeik elrendezésére került sor, felvetették az asszonyaikkal az erényövet, hogy amíg távol vannak az otthonuktól, az biztosan ne lehessen időközben egy másik férfival. Nekik addig kellett azt magukon viselniük, amíg a férj vissza nem tért a kulccsal, és levette azt róla, de ez akár hónapokig, évekig is eltarthatott.
Ha arra gondolsz, hogyan mosták meg az altestüket, ne aggódj, akkor senki sem mosakodott rendszeresen, még az esküvője napján sem. A menyasszonyi csokor valójában arra szolgált, hogy a virágok illata közömbösítse az intim részek bűzös szagát...
(Forrás: Planeta Tierra)
  • A rizsporos parókák sem véletlenül voltak kitalálva. Még a Napkirály sem fürdött, pedig biztos lett volna rá pénze. Viszont Keleten már i.e. is nagy fürdőkultúra volt. pl. Kleopátra még szamártejben és illóolajos vízben is fürdőzött. A rómaiak után vhogy mintha elfelejtette volna Európa ...
  • Ezt (az erényövet) is a férfiak találták ki nem maguknak, hanem a szeretett nőknek merő kedvességből, ugye. Ahogy a niqabot meg a burkát. Olvastam vhol, hogy a mi kis Szent Margitkánk erényövén a vér és egyéb "anyagoktól" komoly szerves réteget találtak a régészek, és tudjuk, hogy a fehérjebontó, másnéven hullabontó baktériumok igen hamar megjelennek ahol vér van, és mert ő gyakran véresre korbácsolta is a testét, alig evett, nem fürdött, ne csodálkozzunk, hogy mindössze 28 évet élt szegény.
  • Egy ásatáson olyan sírt találtunk, ahol az erényöv megakadályozta a magzat megszületését, az anya medencéjében volt. Együtt haltak meg. Micsoda kínok között! Valószínű nem ért apa haza a kulccsal.....


És csodálkozunk rajta, hogy sok volt a járvány és nagy volt a gyerekhalandóság... Csak a szerencsén múlott egy gyerek élete. De azért most is rettegj, félj és borzadj, szörnyű vírus hamm bekap!

Bővített, mélyre hatoló költői kérdés: higiénia hiánya, nyomorúságos életkörülmények, butaság, élettani tudás hiánya és hasonlók ellen mikor lesz oltás?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése