2017. október 5., csütörtök

Oltás és autizmus kapcsolata: bizonyítottan nincs? (PubMed cikk)

Megemelkedett a kockázata a nem típusos (szerzett?) autizmus diagnózisnak thiomersalt tartalmazó oltás beadása után az Egyesült Államokban: egy előretekintő hosszú utánkövetéses vizsgálati tanulmány az Oltásbiztonsági Adatbázisban. (Angolul a PubMedről: az Egyesült Államok Nemzeti Könyvtára - Orvostudományi Nemzeti Egészségi Intézet hivatalos honlapjáról)

(A cikket fordító személy angol középfokú C típusú nyelvvizsgával, a fordítást ellenőrző angol-orosz nyelvtanári képesítéssel és ebben külkereskedelmi felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Amennyiben a fordítással bármilyen probléma adódna, kérjük a cikket jobban lefordítani és elküldeni nekünk. Köszönjük.)


Angol nyelvű forráscikk linkje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28595786
PDF: https://drive.google.com/open?id=1s_-MuxV5CPqEBsmNrIvWAEdEp1SFdbRO

Magyar fordítás:


Oltás és autizmus kapcsolata:
bizonyítottan nincs? (freeimages/
injection-1329623,
mercury-1167941)

HÁTTÉR:
A thiomersal egy természetes higanyt tartalmazó vegyület (a tömegének 49,55%-át a higany adja), amit régebben tartósítószer segédanyagként használtak számos többadagos injekciós oltásban, és napjainkban is használják néhányban. A gyerekkorban kapott, thiomersalt tartalmazó oltások mérgező hatásairól és a szerzett(?) autizmus diagnózisra való kockázatról szóló aggodalmakat értékelték ebben a tanulmányban.

MÓDSZERTAN:
Hipotézis vizsgálat, előretekintő hosszú utánkövetéses vizsgálati tanulmány, értékelve a beadott, thiomersalt tartalmazó hepatitis B oltások (TM-HepB) higanytartalmát a szerzett(?) autizmussal diagnosztizált eseteken (n=164) és a kontrollcsoporton (n=15,216) keresztül. A véletlenszerűen kiválasztott egészségügyi adatok 1991 és 2000 között születettektől származnak, az Oltásbiztonsági Adatbázisba folyamatosan bejelentett eseteket vizsgálták.

EREDMÉNYEK:
A szerzett(?) autizmussal diagnosztizált esetek statisztikailag szignifikánsan nagyobb valószínűséggel kaptak összességében nézve nagyobb adag higanyt TM-HepB oltásokból az életük első hónapjában, az életük első két hónapjában, és az első hat hónapban, mint a kontrollcsoport. Hasonló jelenség volt megfigyelhető, amikor az eseteket és a kontrollcsoportot elkülönítették nemek szerint.

KÖVETKEZTETÉSEK:
A gyerekkori rutin oltási rend fontos közegészségügyi eszköz, hogy csökkentsük a fertőző megbetegedések számát. Ez a tanulmány biztosít egy fontos epidemiológiai bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy szignifikánsan összefügg a thiomersalt tartalmazó gyerekkori oltásokból származó növekvő higanybevitel és a szerzett(?) autizmus diagnózis későbbi kockázata, és javasolja, hogy a thiomersalt távolítsák el az oltásokból.



Kockázatokról és mellékhatásokról legalább kérje el és OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, kérdezze meg kezelőorvosát, patikusát; valamint olyan embereket is, akik oltás után néhány napon, hónapon, éven belül, "tudományos véletlen egybeeséssel" autoimmun betegségbe estek. (Mert ugye léteznek olyan betegségek is, amelyek nem 2 nap alatt alakulnak ki...)

Köszönjük, hogy Te is teljes körűen szólsz hozzá ezen bloghoz, hogy eszement észrevételeket teszel. A túlzottan nem egyoldalúan tájékoztató, okosan trollkodó hozzászólásokat nem engedjük be a blogra, töröljük!

Köszönjük a megértésedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése