2018. október 1., hétfő

Mumpsz járvány a Harvardon magas átoltottság mellett - Magyarországon erről is hallgatnak

Avagy, ha egy járvány kitörésében az oltottság verseng az aktuális életkörülményekkel (a táptalajjal), az életkörülmények kerülnek ki győztesen a csatából? Ha az életkörülményeinket nem tartjuk megfelelő minőségben, hiába és feleslegesen vagyunk beoltva?
Mumpsz járvány a Harvardon - pedig beoltották őket!
(kép: ABCNews videójából)

Ezen fordítás elkészültének időpontjában ha az oltásügyben Magyarországon "teljeskörűen és hitelesen, nem bulvár módon tájékoztató" Védőoltás blogon rákeresünk a "Harvard" szóra, ugyanúgy nem találunk semmit, mintha rákeresnénk ugyanott a nemzetközileg elismert témaszakértő Shoenfeld professzor nevére... Íme a teljeskörű és hiteles magyarországi tájékoztatás!
És így az MMR oltás tájékoztatója nemcsak a kanyaró oltás hátulütőit, hanem a mumpsz oltás hátulütőit sem tartalmazza.


Angol cikk:
Link: https://abcnews.go.com/Health/mumps-outbreak-reaches-40-harvard-university/story?id=38703839
Letölthető PDF: https://drive.google.com/open?id=1k0XzeRIWt6gDYMQs6ZJfY1IQEVNy-i5l
(A cikket fordító személy angol középfokú C típusú nyelvvizsgával, a fordítást ellenőrző angol-orosz nyelvtanári képesítéssel és ebben külkereskedelmi felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Amennyiben a fordítással bármilyen probléma adódna, kérjük a cikket jobban lefordítani és elküldeni nekünk. Köszönjük.)

Magyar fordítás:

A Harvardon kitört mumpsz járványban 40-en betegedtek meg



40 főnyi, igazoltan mumpszos beteget jelentettek a Harvard Egyetemről, sok megfertőződött eset oltott volt.
A járvány kitörését először február 29-én jelentették be, és az egészségügyi sajtóiroda ma megállapította, hogy a fertőző betegség továbbterjedt a Harvard közösségében.
"Ez történik valójában összezártabb körülmények között, például amikor emberek kollégiumokban laknak," Susan Feinberg, a Cambridge Egészségügyi Sajtóiroda szóvivője nyilatkozta ezt az ABC News-nak. "Az iskolák területe tökéletes táptalaj, mert a gyerekek közösen használnak mindenféle eszközt, közeli kapcsolatban vannak egymással és bulikba járnak."
A vírus nyállal vagy a nyálkahártyáról terjed a szájból, az orrból vagy a torokból az Amerikai Járványügyi Hivatal tájékoztatása alapján. Habár a legtöbb ember gyerekkorában megkapja a mumpsz elleni oltást az MMR oltóanyaggal, az oltás nem biztosít teljes védelmet. Két adag oltóanyag körülbelül 88%-os hatású védettséget ad a mumpsz megelőzésében, egy adag oltás 78%-os hatásút a CDC szerint.
A mumpsz vírus fertőzésének tünetei: láz, fáradtság, izomfájdalmak és duzzadt nyirokmirigyek. Ritka esetben súlyos komplikációk lehetnek, mint például agyhártyagyulladás, petefészek vagy here gyulladás.
Minél hosszabb ideig tartózkodik egy személy egy fertőzött személy közelében, annál valószínűbb, hogy egyénileg megbetegszik, akkor is, ha teljesen oltott.
Dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem járványos betegség szakértője azt nyilatkozta, hogy az elmúlt években iskolák és egyetemek a középpontjaiban voltak számos mumpsz járvány kialakulásának.
Azt mondta, hogy az Európai Unió diákjai, akik nem kaptak mumpsz oltást, forrásai lehetnek ezen járványok elindulásának.
"Az egyetemek csodálatos területek arra, hogy fiatal felnőttek tenyésszék a mumpsz vírust," jegyezte meg.
Dr. Paul Barreira, a Harvard Egyetem Egészségügyi Szolgálatának igazgatója azt nyilatkozta a Harvard Crimson diákújságnak, hogy aggódik, hogy a vírus terjedése folytatódott azután is, miután az iskola óvintézkedéseket tett, hogy útját állja a fertőzött diákok másokkal való kapcsolatba kerülésének.
"Ha ezen a héten van a járvány csúcspontja, az azt jelenti, hogy ezen diákok veszélyeztetnek másokat, így most keresünk egy lehetséges komoly beavatkozási módot nekik," mondta Barreira a diákújságnak. "A megfertőződött diákokat elkülönítjük."

Magyar magyarázkodás: a mumpsz járványok rejtélye
Link: http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/a_mumpsz_jarvanyok_rejtelye
Letölthető PDF: https://drive.google.com/open?id=1XikdEnDiIoh54Zc6JvmQhilEl2lYAdUA


Kockázatokról és mellékhatásokról legalább kérje el és OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, kérdezze meg kezelőorvosát, patikusát; valamint olyan embereket is, akik oltás után néhány napon, hónapon, éven belül, "tudományos véletlen egybeeséssel" autoimmun betegségbe estek. (Mert ugye léteznek olyan betegségek is, amelyek nem 2 nap alatt alakulnak ki...)


Köszönjük, hogy Te is teljes körűen szólsz hozzá ezen bloghoz, hogy eszement észrevételeket teszel. A túlzottan nem egyoldalúan tájékoztató, okosan trollkodó hozzászólásokat nem engedjük be a blogra, töröljük!

Köszönjük a megértésedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése